Ekološka, ročno izdelana, otroška oblačila (certifikat GOTS)

news

Kako vzdržujemo ekološka oblačila?

Daniela Gaser

Vedno bolj se poudarja trajnostni način življenja, pri katerem je prav tako pomembna izbira oblačil. Še posebej takrat kadar se odločamo za nakup otroških oblačil. V nadaljevanju sta predstavljena najbolj pogosta certifikata, ki predstavljata varno in prijazno oblačilo otroški koži. 

 

Oeko-tex 100 predstavlja zagotovilo, da oblačila niso bila obdelana s škodljivimi kemikalijami in so testirana na več kot sto snovi, za katere je znano, da škodujejo zdravju ljudi. Oblačila s tem certifikatom sicer ne uvrščamo v skupino ekološko certficiranih oblačil, ker se kriteriji za podelitev certifikata osredotočajo predvsem na obdelavo tkanine in ne vključujejo kako je bil bombaž gojen. Več o njem si lahko preberete tukaj 

https://www.oeko-tex.com/en/our-standards/standard-100-by-oeko-tex

GOTS (Global Organic Textile Standard) certifikat zagotavlja, da oblačilo vsebuje vsaj 95% ekoloških materialov. Za pridobitev certifikata veljajo strogi kriteriji, ki vključujejo pridelavo in predelavo bombaža, brez kemikalij. Pri celotnem postopku morajo biti upoštevani okoljski in socialni standardi. Oblačila iz ekološkega bombaža so tako prijazna do naše kože, do okolja in ljudi, ki jih izdelujejo. Več o standardih in kriterijih za podelitev certifikata si lahko prebere tukaj https://www.global-standard.org/

V naši spletni trgovini imajo vsa oblačila in dodatki certifikat GOTS, ki predstavlja najvišji standard kakovosti. 

Da bodo oblačila ohranila videz in jih bomo lahko uporabljali čim dlje, je potrebno posebno pozornost nameniti tudi vzdrževanju oblačil.

Na splošno velja, da je ekološki bombaž občutljivejši na toploto v primerjavi z običajnim bombažem. Oblačila niso obdelana s kemikalijami, zato lahko pranje, sušenje in likanje pri visokih temperaturah ter uporaba agresivnih detergentov vplivajo na bombaž. Uporaba sušilnega stroja vpliva na kakovost oblačil, saj vročina razgrajuje vlakna in vpliva na krčenje oblačil. Če želimo, da bodo ekološka oblačila ohranila videz dlje časa, omejimo uporabo sušilnega stroja in uporabimo naravne detergente. Tako bodo oblačila ostala še naprej prijazna otroški koži. Ekološka oblačila, ki so dolgoročno gledano varčna in trajnostna izbira, pa nam bodo v veselje dlje časa.


Starejša objava