Ekološka, ročno izdelana, otroška oblačila (certifikat GOTS)

news

Oblačila prijazna otroški koži

Daniela Gaser

Priprava na prihod novorojenčka se začne že v nosečnosti. Takrat posebno pozornost namenimo našemu telesu, ki gre skozi velike spremembe. Razmišljamo o tem kako se na prihod novega člana najbolje pripraviti in katere so tiste stvari, ki jih bomo potrebovali. V nadaljevanju pa poglejmo zakaj je potrebno razmisliti tudi o oblačilih, ki jih pripravimo za dojenčka.

Dojenčkova koža je bolj občutljiva ter glede na težo in površino kože zavzema sorazmerno veliko večji delež kot pri odrasli osebi. Otroška koža je tudi petkrat tanjša in tako tudi bolj prepustna od kože odraslih. Vse te lastnosti otroške kože vplivajo na to, da lažje absorbira različne snovi. Zato je pomembno, da razmislimo o oblačilih s katerimi bo dojenčkova koža največ v stiku.

Prijazna oblačila do otroške kože so tista oblačila, ki niso obdelana s kemikalijami.

Če primerjamo oblačila iz konvencionalnega bombaža in oblačila iz ekološkega bombaža je tukaj velika razlika v načinu pridelave in predelave bombaža. Za oblačila iz konvencionalnega bombaža se že pri gojenju in predelavi bombaža uporablja veliko pesticidov in drugih kemikalij. Tudi po pranju oblačil ostanki teh kemikalij ostanejo v oblačilih in lahko povzročijo kožne alergije. 

V nasprotju z običajnim bombažem za gojenje ekološkega bombaža veljajo stroge smernice, kjer mora biti celoten postopek naravi in ljudem prijazen. Najpomebnejša prednost tega je varovanje ekosistema in zagotavljanje varnejšega delovenga okolja. Pri predelavi bombaža se uporabljajo varnejše alternative kemičnim barvilom in belilom. Ekološki bombaž je mehkejši in hipoalergen, kar je še posebej pomembno za kožo novorojenčka.
Super je, če so oblačila kar se da večkrat v uporabi in ne kupujemo po nepotrebnem novih. Rabljena oblačila, ki jih dobimo od prijateljev, znancev so bila že mnogokrat oprana, zato so ta bolj varna in trajnostna izbira novim oblačilom iz konvencionalnega bombaža.
Ko pa se odločamo za nakup novih oblačil za dojenčka, bodimo pozorni na certifikate, ki predstavljajo varno in koži prijazno oblačilo (npr. GOTS  ali Oeko-tex 100 ). 
Ne glede na to, ali so oblačila iz ekološkega bombaža ali ne, rabljena ali nova, jih je potrebno pred prvo uporabo oprati. To še posebej velja za oblačila namenjena novorojenčkom. Za pranje oblačil za novorojenčka uporabimo blaga, naravna sredstva za pranje, ki ne vsebujejejo encimov, barvil, konzervansov ali dišav. Velikokrat se občutljiovst na detergente kaže kot srbečica, pordelost kože in izpuščaji. Oblačila operemo na temperaturah, ki jih dovoljuje tkanina. Uporabo mehčalca pri oblačih izpustimo, saj lahko ti povzročijo alergijske kožne reakcije. Namesto tega lahko uporabimo kanček ekološkega jabolčnega ali alkoholnega kisa. Oblačila za novorojenčka ponavadi tudi prelikamo.
Kadar imamo izbiro, izberimo tisto, kar je dobro za naravo, kajti to je ponavadi dobro tudi za nas.    
                                                                                                  

Novejša objava